maanantai 4. huhtikuuta 2016

Toiminimi ja osakeyhtiö

Hei kaikki,

kaikkien yrityksen vaihtoehtojen esittelemisen jälkeen, mietin minkälaiset yritysmallit olisivat sopivat vaihtoehdot minulle:

Toiminimi ja osakeyhtiö mainitaan usein ensimmäisenä kun aletaan puhua yrityksen perustamisesta. Toiminimi on nopea ja helppo perustaa, mutta yrityksen uskottavuus on "alhaisempi" ja yritystoiminta ei välttämättä tähtää kovin korkealle. Osakeyhtiö on monen mielestä taas "oikeampi" yritys. Osakeyhtiön perustaminen ja ylläpito on raskaampaa ja kalliimpaa.

Toiminimi

Toiminimen perustaminen voi olla vaihtoehto jos haluaa kokeilla yrittämistä. Toiminimi on kevyt, sen perustaminen on nopeaa ja se ei vaadi niin paljon paperitöitä kuin esimerkiksi osakeyhtiö.

Toiminimen perustaminen ei kustanna paljoa. Verotus on yksinkertaista. Tulot ovat toiminimen haltijan henkilökohtaisia tuloja. Ne verotetaan ansio- tai pääomatuloina.

Jos toiminimen toiminta ei ole laajaa yksinkertainen kiranpito riittää. Jos liiketoiminnan liikevaihto on korkea, pitää tehdä kaksinkertainen kirjanpito.

Toiminimen taloudelliset riskit ovat haltijan henkilökohtaisia riskejä. Toiminimi ei myöskään ole kaikista uskottavin yhtiömuoto, mutta se riippuu paljon toimialasta.

Jos yrityksen liikevaihto tulee olemaan vähäistä voi toiminimi olla hyvä tapa tehdä liiketoimintaa.

Lähde: http://yrityksen-perustaminen.net/toiminimen-perustaminen/

Osakeyhtiö

Osakeyhtiötä pidetään yleisesti vakavammin otettavana yrityksenä kuin toiminimeä. Osakeyhtiö mahdollistaa myös sijoittajien mukaan tulemisen helpommin.

Mahdollisen konkurssin sattuessa vastuu jää yhtiölle. Henkilökohtaisesti taatut velat jäävät itselle. Osakkaiden palkanmaksu voidaan säätää työpanoksen mukaan.

Osakeyhtiön perustaminen on kallista. Alkupää omaa pitää olla 2500 €. Osakeyhtiössä on pakko pitää yhtiökokous ja hallituksen kokous. Ylläpito on vaivalloisempaa. Tilinpäätös on pakko tehdä.

Lähde: http://yrityksen-perustaminen.net/osakeyhtion-perustaminen/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti