keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

yritysmuodot

Lähde:www.yrityssuomi.fi

Toiminimi:
Toiminimen voi perustaa yksin tai yhdessä aviopuolisonsa kanssa. Toiminimen perustamiseen ei tarvita paljoa pääomaa. Yrittäjä on vastuussa henkilökohtaisella omaisuudellaan. Varat voi ottaa käyttöön yksityisottoina, ei palkkana. Osa veroista verotetaan pääomatulona, osa ansiotulona.

Avoin yhtiö:
Avointa yhtiötä perustettaessa tarvitaan vähintään kaksi vastuunalasita yhtömiestä. Vähimmäispääomaa ei tarvita, vain yhtiömiesten panokset. Yhtiömiehet ovat vastuussa henkilökohtaisella omaisuudellaan. Yhtiömiehet voivat saada palkkaa ja voitto-osuuksia. Yhtiön tulos jaetaan yhtiömiesten kesken, jonka jälkeen verotetaan kuten yksityistä elinkeinonharjoittajaa Luottamus yhtiömiesten välillä on tärkeää ja yhteistyökykyä tarvitaan. Avoin yhtiö voi sopia pk-yrityksille.

Kommandiittiyhtiö:
Kommandiittiyhtiötä perustettaessa tarvitaan vähintään yksi vastuunalainen ja yksi äänetön yhtiömies. Pääomana on yhtiömiesten panokset yhtiösopimuksen mukaisesti. Vastuunalainen yhtiömies tekee päätökset ja on vastuussa henkilökohtaisella omaisuudellaan. Vastuunalainen yhtiömies saa palkkaa, voitto-osuudet, lainaa ja yksityisottoja, äänetön yhtiömies saa voitto-osuuden. Yhtiön tulos jaetaan yhtiömiesten kesken, jonka jälkeen verotetaan kuten yksityistä elinkeinonharjoittajaa: osa verotetaan pääomatulona, osa ansiotulona. Luottamus yhtiömiesten välillä on tärkeää ja yhteistyökykyä tarvitaan. Kommandiittiyhtiö voi sopia pk-yrityksille.

Osakeyhtiö:
Osakeyhtiötä perustettaessa tarvitaan yksi tai useampi henkilö. Perustettaessa pääomaa tarvitaan yksityisellä osakeyhtiöllä 2500 euroa ja julkisella osakeyhtiöllä 80000 euroa. Yrityksen päätöksenteko:  Yhtiökokous, hallitus ja toimitusjohtaja. Omistajat vastuussa osakepääoman määrällä. Osakkeenomistajat saavat osinkotuloja ja palkkatulot maksetaan työpanoksesta riippuen. Osakeyhtiö maksaa tuloksestaan 20 prosenttia veroa. Osakeyhtiö opii yritykselle, joka tarvitsee pääomaa. Hallinnollisesti osakyhtiö on raskaampi kuin muut yhtiömuodot.

Osuuskunta:
Osuuskuntaa perustettaessa tarvitaan  vähintään yksi henkilö. Osuuskunnalla on osuusmaksut, ei vähimmäispääomaa. Päätökset tekee hallitus ja toimitusjohtaja ja osuuskunnan kokouksessa. Osuuskunnan jäsenet ovat vastuussa osuuspääoman määrällä. Osuuskunnan jäsenet saavat korot, ylijäämän palautukset, korvaukset ja palkkatulot. Osuuskunta maksaa tuloksestaan 20 prosenttia veroa. Osuuskunnan päämääränä on tuottaa palveluja jäsenille, mutta ei tavoitella suurinta voittoa. Päätöksenteko on demokraattinen (ääni/jäsen).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti